تاریخچه ساعت
یکی از قدیمی ترین اختراع انسان میباشد، که نیاز اندازه گیری مداوم فواصل زمانی کوتاه تر از واحدهای طبیعی روز، ماه و سال را برطرف می کند.
ساعت یک وسیله برای نشان دادن، اندازه گیری و نگهداری زمان است.
کلمه Clock از زبانهای محلی هلندی، فرانسه و لاتین که به معنای زنگ است گرفته شده است.
ساعت وسیله ای برای اندازه گیری زمان با فرم 24 ساعتی میباشد که، حداقل از قرن 15 مورد استفاده قرار گرفته است.
با پیشرفته شدن در علم کم کم ساعتهای دقیق تر مکانیکی، وزنه ای، فنردار، برقی، باطری دار و کامپیوتری جایگزین ساعتهای آبی، آفتابی و ساعتهای شنی شدند.
6 قرن قبل میلاد بابلیها در زمان امپراطوری دوم چند مورد اختراعی از خود به جای گذاشتند که امروزه در کشورهای دیگر جهان مورد استفاده قرار می گیرد.
داشتن 7 روز هفته و تعیین عدد پایه 60 برای ساعت از اختراعات بابلیها میباشد.
بابلیها این اعتقاد را داشتند که چون عدد 60 به اعداد 1، 2، 3، 5، 6، 10، 15، 20، 30 قابل تقسیم است، این عدد را پایه در نظر گرفته و مبنای تقسیم بندی ساعت قرار دادند. همچنین تقسیم بندی دایره به 360 درجه مضربی از 60 از کارهای بابلیها میباشد.
ساعت متعلق به دوران ریچارد دوم با تقسیم بندی 24 ساعته مربوط به 1396 به ارزش 150 هزار پوند در کوئینز لند کشف شده بود.
در ابتدا ساعتهای آبی، آفتابی، شنی و شمعی به وجود آمد.
ساعت آبی توسط مصریان اختراع گردیده شد. در این نوع ساعت از جریان یک نواخت آب استفاده میشد به این گونه که داخل ظرف مدرج سوراخ دار
را با آب پر می کردند آب قطره قطره از سوراخ میچکید و با توجه به مقدار آب خروجی، زمان و ساعت را تا حدودی معلوم می کردند.
ساعت آفتابی به وسیله از مکان خورشید در اسمان میسنجیدند. معمول ترین این نوع ساعت از میله ای ساخته شده است که روی صفحه قرار داشته و ساعتهای شبانه روز روی صفحه نشانه گذاری شده اند.
هنگامی که خورشید مکان خود را در آسمان عوض می کند مکان سایه میله هم روی صفحه جابه جا شده و ساعت را نشان میدهد.
ساعت شنی از دو حباب شیشه ای چسبیده به هم تشکیل شده که میان آن سوراخ باریکی برای رد شدن شن یا ماسه تعبیه شده تا شنها کم کم از حباب بالا به حباب پایین جمع شوند. بعد ظرف را وارونه کرده و همان عمل را تکرار کرده با معلوم شدن تعداد دفعات جابه جا شدن شنها در حبابها حدود تقریبی زمان مشخص می گردد.
ساعت شمعی در این نوع بدنه شمع مدرج شده و با سوختن شمع و کوتاه شدن آن زمان محاسبه میشده است.
تکنولوژی و پیشرفت علم سبب شد تا ساعتهای دقیق تری ساخته شود.
در اوایل قرن 16 اولین ساعت مچی آهنی که به نسبت زمخت بوده توسط یک نفر آلمانی ساخته گردید بعد از آن به وسیله فنر و چرخ دندانههای بسیار کوچک امکان ساختن ساعت مچی ظریف به وجود آمد طوری که اولین ساعت مچی شبیه ساعتهای امروزی در کشور سوییس از سالهای
1790 به بعد ساخته شد.
در سالهای 1865 تا 1868 بزرگ ترین و حجیم ترین ساعت دیواری جهان در کلیسای سن پیر در فرانسه نصب شد ارتفاع آن 1/12 متر و عرض آن
09/6 متر و ضخامت آن 7/2 متر بود که از 90000 قطعه تشکیل شد.