از دوران باستان تا به امروز مرغوب ترین و بهترین فیروزه در جهان مربوط به کشور ایران بوده که اغلب به رنگ آبی پر رنگ میباشند.
نگینهای فیروزه ایرانی به خصوص فیروزه نیشابوری از گذشته تا کنون به کشورها مختلف صادر میشد.
برای مثال آمریکا که خود یکی از صادر کنندگان این سنگ بوده، با توجه به میزان علاقه مردم و جواهرسازان یکی از خریداران فیروزه ایرانی است.
بر اساس شواهد قدمت تاریخی معادن فیروزه نیشابور به سالیان دور باز می گردد. با اینکه اولین استخراج فیروزه از این معادن به سال 1920 مربوط میشود.
تاوریه یکی از بزرگترین گردشگران و بازرگانان فرانسوی که در سالهای 1605- 1689 میلادی زندگی می کرد در ارتباط با فیروزه ایران نوشت :
((سنگ فیروزه مرغوب تنها در ایران و از دو معدن بدست میآید. یکی از این معادن در فاصله 3 روز از مشهد و در نزدیکی شهری به نام نیشابور قرار گرفته که کهن صخره نام دارد و دیگری نیز حدود 5 روز با آن فاصله که با نام نو صخره خوانده میشود.
سنگهای فیروزه در نو صخره از آبی مایل به سفید بوده و از لحاظ جنس نیز نسبت به کهن صخره بد تر است.
لذا شاه ایران استفاده از سنگهای فیروزه کهن صخره را ممنوع اعلام کرده و به کسی حق استفاده از آن را نمی دهد.
امروزه نیز مانند زمان تاوریه بهترین و با کیفیت ترین سنگ فیروزه، در شهر نیشابوری یافت میشود.
در ایران علاوه بر معادن فیروزه نیشابور که یکی از مهمترین معادن فیروزه در ایران و جهان میباشد ، معادن دیگری نیز در شهرهایی همچون دامغان، طبس، کاشمر و قوچان وجود داشته که با دلیل مقدار کم و یا کیفیت پایین فیروزه، اغلب بهره برداری نمی شود.
برخی از این معادن نیز دارای فیروزه سبز رنگ بوده که از نوع آبی رنگ این سنگ کم ارزش تر بوده و اغلب در ساخت مجسمهها، ظروف و سایر اشیاء استفاده میشود.
فیروزه نیشابوری استخراج شده از معدن اغلب به دو صورت صاف ، یک دست و بدون رگه (فیروزه عجمی) و یا رگه دار (فیروزه شجری) دیده میشوند.
فیروزه عجمی یکی از با ارزش ترین سنگهای قیمتی محسوب میشود که بعضا گران قیمت تر از طلا است. اما فیروزه شجری به دلیل زیبا بودن از محبوبیت بیشتری برخوردار میباشد.
نمونههای مختلف این سنگ در نمایشگاههای مختلف، موزههای زمین شناسی همچون موزه زمین شناسی شهرهای لندن، تهران و مشهد به نمایش گذاشته شده است.
https://www.javaherbazar.com/advSearch/نگین-فیروزه/?utm_source=internal&utm_medium=advSearch&utm_term=نگین-فیروزه-(همه-محصولات)&utm_url=advSearch/نگین-فیروزه/
خیلی جذابه و جالب اینکه وقتی پیامبر ص به معراج رفتند حضرت جبرئیل این سنگ رو به پیامبر ص هدیه دادند.منبع کتاب حلیة المتقین علامه مجلسی